Kaffegruten engasjerer

I Norge drikker ni av ti voksne kaffe, 1200 kopper hver, altså fire milliarder kopper kaffe til sammen på ett år. Slikt blir det kaffegrut av!  

– Det er fælt at vi kaster så mye av noe man kan gjenbruke. Så når vi nå viser hvordan man faktisk kan bruke kaffegruten, engasjerer det veldig, forteller en like engasjert Siri Mittet. Hun står bak konseptet Gruten, en oppstartsbedrift i Oslo som oppsirkulerer byens kaffeavfall til innovative produkter og sprer kunnskap og bevissthet om kaffegrutens mange nyttige bruksområder. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SGK_0044_Small
SGK_0026_Small

I går deltok 15 nysgjerrige på ØKOUKA-workshopen «Den fantastiske kaffegruten». For det er det den er – fantastisk. Denne kornete, svarte og næringsrike gruten.

– Har du en liten beholder med grut i ved siden av vasken, kan du bruke det til å skrubbe hendene med. Det fjerner lukt fra matlaging, tipser Siri. Man kan også sette en kopp kaffegrut i kjøleskapet, eller ved søppelbøttene, og dårlig lukt blir nøytralisert.

På workshopen fikk deltakerne lage sin egen økologiske kaffeskubb. Oppskriften er enkel: bland kokosolje, havsalt og kaffegrut sammen og en esterisk olje du liker, for eksempel vanilje eller lavendel. Bruk på hender og hud.

– Og denne soppen du har tatt med, hva er det?

– Det er østerssopp som er dyrket frem på en blanding av kaffegrut og soppsporer, forteller grutentusiasten. I tillegg til å spre grutkunnskaper jobber hun også med å utvikle en Minisopphage (en dyrkningspakke) som gir folk mulighet til å dyrke frem denne gourmetsoppen hjemme på egen kjøkkenbenk.

SGK_0052_Small

SGK_0039_Small

SGK_0048_SmallFoto: Svein Gunnar Kjøde