Partering på torget

Suppe fra bunnen av, saus fra bunnen av, gryte fra bunnen av. Men vet du egentlig hvilke del av dyret du spiser?

Mye av kunnskapen rundt partering har gått tapt. Mens man tidligere parterte og delte hele dyr på kjøkkenbenken, går det nå i filet og pølse, kjøpt i plast i butikken.

– Det er ikke bare denne generasjonen som er synderen. Min og, sier kveldens kursholder, Terje Holen, pensjonert bonde.  – Det er faktisk mange på min alder som har gått på kurs hos meg, legger han til.

For det er fryseren som er synderen. Da den kom på 50-tallet, gjorde den hverdagen lettere folk vanlige folk, men den gjorde også at et håndverk som før var allmennkunnskap, sakte men sikkert ble forbeholdt yrkesaktive.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DSC_7571DSC_7562DSC_7591DSC_7592DSC_7645DSC_7607

Interesse for kjøtt. Når Terje nå har kurs, handler det ikke bare om hvilke del som er hvor på dyret, men om å forstå kjøttet. Alderen, hvite benflater, blå benflater, mørhet. På bordet foran ham ligger en 7 måneder gammel halv gris. Utstyret: en sag og to skarpe kniver. Folk er spent.

– Jeg vet ikke om jeg skal kjøpe meg et halvt dyr, smiler Bjarne Ajp (32). – Jeg ville lære om hvordan det funker, hvordan kjøttet skal kuttes opp. Paul Kalland (41) er enig, også han er på kveldens kurs for å se parteringen i praksis.

– Jeg har alltid vært interessert i matlaging og mat, og ville lære hvor de store kjøttstykkene kom i fra og om det er praktisk mulig å gjøre dette selv uten å bli slakter. Og det er det, konkluderer Paul . Knappe halvtimen etter at kurset er ferdig har han vært på telefonen og bestilt et dyr.

– Da, vi er i gang, sier han og smiler.

DSC_7586DSC_7667DSC_7679DSC_7673DSC_7695

 Foto: Ingvild Telle