Ekstra innsats dagen lang

På gården Frilund på Bjørkelangen utenfor Oslo kan det fort bli 16 timers dager i den mest travle tiden. Det skal en ekstra innsats til for å få til en mangfoldig grønnsaksproduksjon dyrket fram kun i samspill med naturens premisser.

Det er mye deilig å høste! Snart skal paret også satse på torgsalg via Bondens Marked.

 

Annika Fries Borgå og Vidar Grepperud er andre generasjon på gården Frilund. Vidar er odelsgutt og har lokket med seg danske Annika, som han traff på Sogn Jord- og Hagebruksskule til gards. Sammen skal de utvikle nok en produksjon ved den biodynamiske gården som fra før er kjent for mangfoldig produksjon med 5-6 melkekyr som en viktig motor i driften. Her er det urtehage,  gårdsbutikk og honningproduksjon.

Gården drives i samarbeid med Ingunn, Vidars mor,  Kerstin Pålsson og Andrea  Tarnuzzer. Paret skal satse videre på grønnsaksproduksjon som også innebærer salg av tomater fra drivhus og oppstart av et andelslandbruk neste år.

På Frilund gård dyrker de en rekke ulike tomatsorter i drivhus, men i jord. Halmdekke er forebyggende mot ugras.
Vi takker bønder som på Frilund Gård for et rikt mangfold av smaker.

– Om våren kan det fort bli dager som varer fra åtte om morgenen til ti om kvelden. Men samtidig har vi en fantastisk frihet. Det krever å ha en slik mangfoldig produksjon, men det er samtidig noe av gleden ved å drive også, og se gården som en større helhet.

Den mest hektiske tiden er i mai og juni

– Vi la ned et veldig godt forarbeide i denne tiden med tanke på ugras. Det ser vi resultater av nå, sier Annika.

Vidar forteler at de laget to falske såbed og brukte hjulhakke og pendelhakke for å få bukt med ugrasspirene. (*Falsk såbed er å lage såbed for utplanting uten plante ut. Ugras frøet spirer villig og fjernes før man planter ut grønnsakene. )

Kua er en viktig bidragsyter i økologisk og biodynamisk drift. Den bidrar med verdifull gjødsel. Her er Rosa som i år har fått sin niende kalv.

Vidar og Annika bruker kugjødsel som forgjødslig av jorda. Enkelte av grønnsakene som purre, løk og knollselleri trenger ekstra overgjødlsing som følge av større næringsbeho

– Vi skiller fast og bløt gjødsel fra fjøset. De som trenger det får ekstra land (urin) i løpet av sommeren.

Paret gleder seg over interessen for produksjon. De leverer til en lokal innkjøpsring på Lillestrøm og opplever en større interesse blant lokalbefolkningen til å komme å handle dirkete fra gårdsbutikken.

-Vi opplever at de setter pris på helhetsopplevelsen.

Vi har ikke vanskeligheter med å tro dette. Hele gården er et fryd for øyet, med vakre farger og fasonger- og kyr på beite.

Fra neste år skal Frilund gård åpne opp for andelslandbruk, De har allerede fylt opp listene med interessenter, men ta kontakt om du ønsker å være med.

Blomster er en del av gårdsdrifta. Ikke bare er det en fryd for øyet, men de lokker til seg en rekke pollinerende insekter. Biene på gården lager et konstant fornøyd lydbilde.
Bondebønder og potet går godt sammen i åkeren. Bønnene er med å tilfører næring i jorda som potetene trenger. Bønner har den egenskapen at de klarer å binde nitrogen rett fra lufta. Man utnytter denne egenskapen framfor å bruke kunstgjødsel.

 

Frilund Gård er en av Norges eldste økologiske gårder og er sertifisert som biodynamisk gård.

Vi takker økobøndene Annika og Vidar for den ekstra innsats de legger ned i arbeidet med å dyrke fram økologiske grønnsaker!