– Det er mer liv i det økologiske melet

ØKOUKA ønsker å løfte fram mennesker, bedrifter og initiativer som satser på økologi. Det være seg som salgsvare i butikk, råvarer eller som produksjonsmåte. Følg med ØKOUKA sine kanaler i tiden framover for inspirerende hverdaghelter – eller #økohelt som vi kaller dem. Her er den første presentasjonen av en #økohelt, baker hos Godt Brød, Henrik Sand!

Henrik Sand. Foto: Aurora Hannisdal / Differ Media

Skal du lykkes med surdeigsbaksten bør du velge økologisk mel, anbefaler bakerne på Godt Brød.

– Våre økologiske råvarer har ingen hemmeligheter, man kan følge hele kjeden tilbake til åkeren, sier Henrik Sand, baker hos Godt Brød.

God smak – god samvittighet. Det er visjonen til Godt Brød, bakeriet som var tidlig ute med å satse på økologi. Ideen er at kundene skal vite hva de putter i seg. Derfor bruker bakeriene bare økologisk mel fra kjente møllere.

Foto: Aurora Hannisdal / Differ Media

Mer liv

Henrik Sand kan ikke tenke seg å bake surdeigsbrød uten økologisk mel.

– Det er mer liv i det økologiske melet, sier bakeren.

Han vil ha mel som er hentet rett fra åkeren, som ikke er prosessert på samme måte som konvensjonelt mel. I det økologiske melet er det en rikere flora av mikroorganismer, noe som må til for å lage surdeig.

Det er lettere å få i gang de bakteriene som trengs med økologisk mel, forklarer Sand. Det skal være et visst mangfold av sporer for at den gode smaken som villgjær og melkesyrebakterier kan lage skal komme frem.

Selvforsynt

Da det første Godt Brød-bakeriet åpnet i Bergen i 1995 var det som en reaksjon mot utviklingen i matbransjen, men også en drøm om å drive lønnsom økologisk butikk. I dag er det 19 Godt Brød-bakerier rundt om i Norge, og det dukker stadig opp flere – fra en til to i året. Det er ingen tvil om at Norge vil ha håndverksbakst basert på økologiske råvarer.

Godt Brød kaller sine bakerier for bakeverksted, fordi det bakes på stedet.

– Bollene du spiser på Grünerløkka er bakt akkurat her på Løkka. Snakk om å være selvforsynt!  Det krever selvfølgelig litt mer av bakerne, men gir også større eierskap til bakevarene, sier Sand.

Vi anbefaler alle i Oslo til å komme på åpning av årets ØKOUKA på Godt Brød Grünerløkka. Klikk her for mer informasjon.