CulturaFlokk – bærekraftig folkefinansiering

Folkefinansiering, eller crowdfunding, er en stadig voksende alternativ form for finansiering av oppstartprosjekter. Vår samarbeidspartner Cultura Bank har opprettet sin egen folkefinansieringsplattform – CulturaFlokk.

Det er konstant mangel på kapital i Norge for etablerere, kunstnere og sosialentreprenører som er i tidlige faser av prosjektutviklingen. På verdensbasis har folkefinansiering vokst i rasende tempo de siste årene, hvor Asia og Kina fører an. Men nå er det også i ferd med å ta av i Norge, med etablering av en rekke nye crowdfundingplattformer – blant dem CulturaFlokk, som ble satt i drift våren 2018. Gjennom CulturaFlokk oppfordrer Cultura Bank sitt nettverk til å gi litt av sitt overskudd til prosjekter der pengene vil bety mye for mottakerne og skape verdier for samfunnet. Hvis mange går sammen og løfter i flokk, kan vi skape store endringer – blant annet innen det økologiske skiftet!

Hylleblomstplantasje, økosjokoladebar og østerstoppdyrking

Etter et halvt års drift er ca. 20 prosjekter publisert. De spenner fra hylleblomstplantasje til økosjokoladebar til østerssoppdyrking på kaffegrut til bandkonkurranse til en Steinerskole, som ønsket seg nye symaskiner. Om lag tre av fire prosjekter har blitt godkjent av Cultura Bank, og resultatene av innsamlingene har variert fra noen hundrelapper til opp mot 250 000 kroner!

Økologiske grønnsaker med regenerative metoder

Nå under Økouka er et spennende, nytt prosjekt på vei: Marthe Norderhaug, ei 24 år gammel kvinne med utdanning i økologisk landbruk, skal starte produksjon på «Husmannshagan» i Korumskogen på Rakkestad. Hun skal drive effektiv dyrking med håndredskaper på et lite areal, der hun kan få opp til seks ganger så høy avkastning pr. mål som ved maskinell drift. Husmannshagan skal dyrke sunne og gode økologiske grønnsaker på en regenerativ og bærekraftig måte  og skal levere kortreist mat i Oslo og Østfold. Vi ønsker Marthe lykke til!

Du kan lese mer om Husmannshagen og støtte Marthes prosjekt på CulturaFlokk. 

CulturaFlokk ønsker velkommen alle prosjekter som er bra for mennesker og miljø. Kanskje du har en gründer i magen og trenger penger til realisering av din idé? Da anbefaler vi deg å ta kontakt med CulturaFlokk og søke om at nettopp ditt prosjekt kan folkefinansieres!

Ressurser:
https://culturaflokk.no
https://www.cultura.no/arkiv/pengevirke/culturaflokk-culturas-folkefinansieringsplattform
https://www.cultura.no/arkiv/pengevirke/folkefinansiering-den-nye-dugnaden

Denne artikkelen er produsert av Cultura Bank som en del av samarbeidet mellom Cultura Bank og ØKOUKA. Cultura Bank er en av ØKOUKAs hovedsamarbeidspartnere. De er ikke bare en viktig støttespiller for oss, men har vært med å støtte opp under økologisk jordbruk siden før det ble egne tilskuddsordninger for dette i norsk jordbruk. Vi takker dem for innsatsen og oppfordrer alle til møte dem på  øko-orientering 29. september. Se mer om det her.