Knallåpning av Økouka Oslo

Foto: Jo Straube

For andre året på rad åpnet Økouka Oslo med frokost på Godt Brød Grünerløkka. Deilige toner av levende musikk strømmet ut av dørene, og blideste Kristin Larsen sørget for at vi følte oss velkommen. Nykvernet kaffe fra Solberg Hansen ble skjenket opp, brødskivene var allerede smurt på og juicen fra Balholm satt fram. Vi kunne bare sette oss ned, nyte måltidet og puste ut for en behagelig start på dagen. Alt var tatt hånd om – og gratis var det og.

Samarbeid og etterspørsel

Arkitekten bak det hele, den blide Kristin, forteller at det var en glede å arrangere frokosten.

– Alle leverandørene jeg spurte var så positive, og det var en selvfølge å være med. Akkurat slik vi håpet det skulle være!

Og godt samarbeid, det skal vise seg å være et kjennetegn for Godt Brød sin måte å drive på.

– For å få til så høy andel økologisk som vi har, sier Elisabeth Hermansen, talentutvikler i Godt Brød, er vi avhengige av at vi får tak i råvarer.

Alt mel de baker med er økologisk, en god del av pålegget er økologisk, kaffe, te og 80 % av all kalddrikke er øko, og målet er å bli flinkere på grønnsaker.

Guro Sveberg fra Halstenshov Gård («Bonden») og Henrik Strøm-Larsen fra Strøm-Larsen leverer økologisk pålegg til Godt Brød.  På bildet står de med Elisabeth Hermansen fra Godt Brød. Foto: Jo Straube.

– Vi oppmuntrer våre leverandører til å vurdere økologisk drift. Blant annet har vi deltatt i et prosjekt som støtter bønder i Sogn til å legge om til økologisk frukt- og bærproduksjon. Slik har vi fått mulighet til å servere økologisk juice fra Balholm!

Påleggsskinken, som kommer fra Strøm-Larsen, er også et samarbeidsprosjekt som startet med at Godt Brød etterspurte økologisk pålegg.

– Siden vi så en økt etterspørsel etter økologisk ribbe, sier Henrik Strøm-Larsen, og Godt Brød ønsket seg pålegg, trengte vi flere bønder som kunne levere økologisk gris. Vi spurte Halstenshov Gård på Budor om de kunne bidra, og de la like godt om drifta og startet med frittgående økogris! Nå leverer vi økologisk pålegg til mange kunder, og jobber med å utvide med flere påleggstyper.

På Halstenshov Gård er det dyrevelferd som er aller viktigst. Guro Sveberg, som driver gården, forteller at grisene har stor flotte uteområder hvor de går fritt.

– Det er viktig å utnytte de grøntområdene Norge har til beitedyr, og dyrene våre flyttes jevnlig til beiteområder/setrer. Grisene våre er ekte skogsgriser!

Kathrine Kinn, Prosjektkoordinator for ØKOUKA. Foto: Jo Straube

Men så var det åpning av Økouka da!

ØKOUKA arrangeres for sjette gang i Oslo, og for åttende gang på landsbasis, fjorten steder til sammen. Kathrine Kinn, prosjektkoordinator for ØKOUKA, forteller oss hvorfor det er viktig å ha en hel uke dedikert til økologisk mat og landbruk.

– ØKOUKA er viktig fordi vi viser fram mangfoldet i jordbruk- og matproduksjonen i Norge, og knytter det til folks hverdag, sier hun. ØKOUKA funger som en ypperlig møteplass for mennesker, bedrifter og organisasjoner som jobber for det samme. Kanskje sitter vi mye på hver vår teig resten av året, men under ØKOUKA kan vi arrangere spennende arrangementer sammen, sitte i samme lokale under et foredrag eller møtes på innhøsting på en andelsgård.

ØKOUKA arrangeres i samarbeid mellom tretten aktører og organisasjoner, en av dem er Framtiden i våre hender. Leder Anja Bakken Riise mener vi må produsere maten vår på en mer bærekraftig måte, for drastisk å redusere belastningene på naturressursene. Å endre på vårt kjøttforbruk og redusere kraftig på matsvinn, nevner hun som mulige løsninger.

Bredden i arrangementene i ØKOUKA er stor. Fra temakveld om karbon og jord, foredrag om rekruttering av unge til landbruket, ystekurs, østerssoppdyrking, indigofarging, til bondens marked og mye mer. Så hva gleder Kathrine seg til i uka som kommer?

– Jeg gleder meg egentlig til alt jeg rekker å dra på. Ikke minst gleder jeg meg til å se folk kose seg og la seg begeistre av noe så hverdagslig som mat, være seg på debatt eller med en finger i jorda.

Kosen og begeistringen har uten tvil startet, det er bare å slenge seg med! Plukk opp et program på Godt Brød, eller sjekk hjemmesida www.okouka.no

Anja Bakken Rise, Leder i Fremtiden i Våre Hender. Foto Jo Straube

 

Bandet «Mower». Foto: Jo Straube
Foto: Jo Straube
Foto: Jo Straube
Foto: Jo Straube