Et måltid i fellesskap

Maren Bøhn Nyløkken © Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using

– Jeg bare elsker det her! Nydelige blomster, naturlig mat, treverket, fine folk! Maren Bøhn Nyløkken er på Losætermiddag for første gang, og nyter omgivelsene. Vi har høstet grønnsaker, urter og spiselige blomster i åkeren, og sitter nå sammen ved bakehuset for å tilberede dagens måltid.

– Jeg er så imponert over hva de har fått til her, fortsetter Maren. Alle de grønnsakene, så sentralt! Og for en fantastisk fin arena å møte folk med samme fokus som en selv.

Et mangfold av mennesker har møtt opp på Losætermiddag denne onsdagen i ØKOUKA. Hver onsdag inviteres det til et felles måltid på Losæter i Oslo, for tredje sesongen på rad. Cecilie Dawes i Food Studio har vært med fra starten.

– Sakte, men sikkert har middagen bygget seg opp til å bli en veldig populær aktivitet, og mellom 80 og 100 personer finner veien hit hver onsdag. Når vi arrangerer middagene, er det viktig at ikke alt er bestemt på forhånd, men at det er noe kreativitet igjen til de som kommer.

Så hva er det som tiltrekker folk?

– Helt fra starten av har det vært et massivt opprop fra folk som ønsket å dyrke i byen, forteller Cecilie. Og siden Losæter er en så mangfoldig arena – for kunst, agronomi, håndverk og tradisjoner, er det mange som kan føle seg hjemme her.

Ute i åkeren glir samtalen lett over grønnsaksradene. Alle virker åpne for kontakt, og hver har sin grunn for å trives mellom grønnkål og bønner. Borte ved de spiselige blomstene, møter jeg Hildeborg Aarkol. Hun forteller at de under krigen laget kapers av knollene til blomkarsen, i mangel på ekte kapers.

© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using

Hildeborg Aarkol

– Jeg tror vi har lagt de gamle tingene for mye bak oss, men at de nå kommer tilbake, fortsetter hun. Vi blir mer stolte av egne mattradisjoner og oppdager at det som er rundt oss er like sunt. Det er jo helt sprøtt å frakte mat helt fra andre sida av jorda!

For Per Åge Sivertsen, som bor «vegg i vegg» med Losæter, finnes ikke mer kortreist mat. Han har vært med fra starten av og liker å spise sesongbaserte, nydelig grønnsaker man ellers får servert på dyre restauranter.

– Det stedet her er helt unikt, midt uti trafikkmaskinen. Hit kommer jeg for å lære om dyrking, og spesielt er jeg interessert i urter, deres medisinske egenskaper og hvordan de kan konserveres. Spiselige blomster synes jeg virkelig løfter maten, det blir så delikat, sier han.

© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using

Cecilie Dawes og Per Åge Sivertsen

Fra jord til bord

Kurver bugnende med poteter, blomster, gulrøtter, jordskokk, urter og mye mer blir båret tilbake til bakehuset. Her skal alt forberedes til dagens måltid. Alle bidrar med sin del, og flere mennesker kommer strømmende. Samtalene surrer, og nye vennskap blir kanskje til?

Bakelauget på Losæter satte brøddeig kvelden før, og har brukt dagen til å fyre opp i bakeovnen, slik at vi alle kan nyte nybakt brød til måltidet. Jentene fra JobbUng Løkka har lært seg å lage chapatti, som de nå steker på den vedfyrte takken inne i bakehuset.

© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using

JobbUng Løkka

Salat av grønnkål massert i vinaigrette, kokte bønner, varm suppe med grønnsaker og urter, kokt spelt og brød blir sendt rundt. Håndverksbryggeriet Villbrygg serverer en frisk og perlende vannkefir, smaksatt med mynte fra hagen. Tim Wendelboe avrunder måltidet med å servere økologisk kaffe fra Etiopia.

Olivia Pich, som jeg deler bord med, synes Losætermiddag er et fint konsept.

– Losæter er en overraskelsesoase midt i industrien. Det er så fin atmosfære her! Her lager vi mat i fellesskap og slik kommer ulike mennesker nærmere hverandre.

Hver og en bidrar med sitt utgangspunkt og sin kunnskap, og slik skapes et fellesskap der dyrking og matlaging er i sentrum. Som Lara Long sier det: – Vi må lære av naturens tempo! Ellers skal alt gå så fort, men her på Losæter kan vi ta oss tid til å lære av naturen.

© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using
© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using
© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using
© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using
© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using
© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using
© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using