Økouka Oslo rundt

Bilde av Jo Straube

Gjennom Økouka hadde du mulighet til å stikke finger´n i jorda, både bokstavelig talt og i overført betydning. Et mangfold av aktiviteter ble gjennomført, av både faglig, praktisk og filosofisk art. Her kan du lese mer om det du kanskje gikk glipp av.

Økouka Oslo ble arrangert for sjette gang, i bredt samarbeid mellom 13 aktører og organisasjoner som arbeider med økologisk og biodynamisk produksjon og forbruk. Alle med en felles interesse: Å gjøre avstanden mellom folk og jordbruket mindre.

– Det var utrolig mange fine arrangementer i år, sier prosjektleder Kathrine Kinn. Det var helt fantastisk å høste grønnsaker i høstsola på Gartneriet ved Bygdø Kongsgård. Å se foreldre bære rundt på kurver som bugnet av grønnsaker, mens barna løp rundt på insektsjakt mellom radene av vakre blomster – det er et høstminne jeg skal ta med meg inn i den mørke og kalde vinteren.

Jordbruk for alle

For enten du er forbruker eller bonde, er det en ting som binder oss sammen, og det er jordbruket. Vi trenger bevisste forbrukere som velger økologisk og biodynamisk, slik at bønder som vil satse eller allerede satser på økologisk skal få solgt varene sine.

Seterdrift har vært tradisjon i Norge i lang tid, folk og buskap har blitt flyttet til fjells om sommeren for å utnytte beiteområder i utmarka. Alliansen Ny Landbrukspolitikk inviterte til en kveld for å diskutere norsk seterdrift i fremtiden. Forskere, ystere, bønder, budeier og samfunnsdebattanter var til stede, og selvfølgelig ble det servert seterystet ost. Melkebønder hadde tatt seg råd til både avløser og hotell for å reise på seminar i storbyen.

Etter dette arrangementet kunne en jo kanskje bli inspirert til å lage ost selv? Ingenting bedre enn et ystekurs da, i regi av Bygdø Kongsgård.

Svedjerug fra Losæter ble brakt til Vestre Aschim gård, Bilde: Jo Straube

Men hva med alle de tomme landbrukseiendommene rundt omkring i landet? Og ungdommer som drømmer om et liv på et småbruk, men ikke slipper til? Natur og Ungdom og Norges Bonde- og Småbrukarlag delte tips og triks for å gjøre noe med denne utviklingen. Du kunne til og med få hjelp til å finne en partner med samme drømmer som deg gjennom speed-dating!

På Småbrukernes Comeback var det full sal, og et engasjert publikum lærte mer om småskala, økologisk og økonomisk bærekraftig grønnsaksproduksjon. Halve salen var produsenter og halve salen forbrukere. Det syntes Kathrine Kinn var ganske så gøy:

– Hvor ofte sitter en som vanligvis plukker grønnsaker i butikken på samme seminar, midt i byen, som den som plukker grønnsakene i åkeren? At omsetning og produksjon av grønnsaker òg er interessant for den jevne forbruker, går rett i kjernen på den motivasjonen som ligger til grunn for gjennomføringen ØKOUKA – spre kunnskap og engasjement rundt norskprodusert økologisk og biodynamisk mat, sier hun.

Skogsbad

Om en ønsket en dypere kontakt med jorda, kunne Silje Michaela Kvalheim ta deg med på en spesiell opplevelse på Sognsvann, nemlig skogsbad. Skogsbadvandring, eller Shinrin-Yoku, som oppsto i Japan på 80-tallet, betyr å puste inn skogens atmosfære eller å bade i skogen eller naturen. Gjennom enkle invitasjoner ble deltakerne guidet inn i sanselige opplevelser for en forsterkende tilstedeværelse i egen kropp og naturen.

Skogsbading med Silje Michaela Kvalheim, Bilde av Jo Straube

Kraftfulle samarbeid

Noe som var gjennomgående for mange av arrangementene i Økouka var at de var arrangert i samarbeid. Et av dem var overskuddsbordet, som JobbUNG Løkka, Bydel Grünerløkka, Food Evolution, Food Studio og Bykuben – Oslo senter for byøkologi stod bak. Et måltid basert på råvarer som normalt ville blitt kastet, ble brukt til å skape bevissthet på bærekraft, i tillegg til å være en sosial arena for nabolaget i bydelen.

Rahma, Aisha og Emily fra JobbUng, Bilde: Jo Straube

Forberedelser og matlaging stod ungdommene i JobbUNG Løkka for. På denne måten får de verdifull arbeidstrening (og betalt!). Cecilie Dawes i Bydel Grünerløkka forteller at ungdommene som jobber der er valgt ut av sosialfaglige grunner, i samarbeid med NAV, gateteamet og barnevernet. Forskning viser at det å få arbeidserfaring tidlig motiverer til å fullføre skolen og stå i jobb senere.

Overskuddsbord arrangeres stadig vekk, så følg med på PÅ Schous /JobbUNG Løkka sine sider.

På pilegrimsferd med korn i sekken

En treårig pilegrimsreise, fra Losæter til Nidaros, startet i Økouka, med første etappe langs den norske pilegrimsleden til Brandbu. En sammensatt gruppe bestående av Future Farmers, Emmanuel Rang fra Åpent Bakeri, Mads Pålsrud fra GrowLab, Cecilie Dawes fra Food Studio, Marius Presterud fra Oslo Apiary & Aviary med flere, bar med seg urkorn dyrket på Losæter, samt et bibliotek av brød bakt som et symbol på en langsom, bærekraftig økonomi. Dette ble brakt til Vestre Aschim gård, til Johan og Kristin Swärd, der såkornene opprinnelig kom fra.

Bilde av Jo Straube

Fem dager tok ferden, og flere gårder ble besøkt underveis. Hos Øverland Andelsgård ble de tatt i mot av gartneren Kurt hvor det ble utvekslet frø. Solborg Camphill tilbød etterlengtet husly i stormen og gjensynsgleden med gamle venner var stor.

De fem organisasjonene som gikk har vært et kjerneteam på Losæter helt fra starten av, derfor var det en fin symbolikk i å bringe tilbake til Johan det fellesskapet hadde bidratt til.

Neste år går ferden videre, følg med!

Emmanuel Rang fra Åpent Bakeri og Cecilie Dawes fra Food Studio, Bilde av Jo Straube

Velkommen tilbake neste år!

– Årets ØKOUKA gikk veldig bra. Til tross for en varm og tørr sommer fikk ØKOUKA-publikummet mulighet til å høste gode og smaksrike grønnsaker og urter på alt fra Losæter i sentrum av Oslo, til Øverland Andelsgård i Asker. Bredden i arrangører, innledere og målgrupper i de ulike arrangementene viser hvordan ØKOUKA gang på gang fungerer som et samlingssted for folk med interesse for økologi, mat og bærekraft, avslutter Kathrine Kinn.

Bilder: Jo Straube