Årets ØKOUKA-kampanje: Spis økologisk – redd én bie

Visste du at insekter ser ut til å trives bedre på økoarealer?

Budskapet til ØKOUKA er i år: Spis økologisk – redd én bie.

Snart duket for høstens store øko-feiring!

Snart skifter trærne farge. På Østlandet har treskerne gått for full rulle en stund allerede. Lass med korn på veiene skal bli til tusenvis av brød. I nord har de allerede kjent på den kalde og klare lufta en liten stund. I epledistrikene i vest har høstingen av epler så vidt begynt. I fjellbygdene skal snart tusenvis av sau hjem fra sommerferien i skogen og på fjellet. Et av de sikreste høsttegnene for mange i øko-miljøet er ikke bare at landet skifter farge fra grønt til gult og rødt. Årets ØKOUKA-arrangementer dukker stadig opp i Facebook-feeden, antallet klikk på ØKOUKA.no øker og vi gleder oss til feire norskprodusert økologisk og biodynamisk mat sammen med dere i en hel uke.

Stikk finger’n i jorda under ØKOUKA

Hvert år blir det avholdt godt over 250 arrangementer som har med mat, økologisk jordbruk og bærekraft under ØKOUKA. Arrangementene er mangfoldige, akkurat som det jordbruket vi vil løfte fram er. Som gjest på ØKOUKA kan du delta på kurs, stikke finger’n i jorda på en åpen økologisk gård eller andelslandbruk, kjenne smaken av høst under serveringen av et økologisk måltid, få nye ideer, inspirasjon og kunnskap på et foredrag eller la deg engasjere under en debatt. Bønder får møte forbrukere, forbrukere får møte hun eller han som står på hele året for å gi oss mat som er ekstra ren – fri for sprøytemidler og kunstgjødsel.

Sammenheng mellom økologisk jordbruk og matsikkerhet

I år vil ØKOUKA sette fokus på at et sprøytemiddelfritt jordbruk er bedre for verden rundt oss. Vi har valgt bier som symbolet. De små arbeiderne som hele sommeren arbeider for pollinering av matvekster. De er livsviktige for oss. Den siste tiden har insektsdød stått høyere opp på medienes dagsorden enn noen sinne. Det ser dystert ut når overskriftene lyser mot oss, men det finnes et lyspunkt, nemlig et økologiske jordbruket. En rekke studier viser at bier og andre pollinerende insekter trives bedre på økologisk drevne arealer, og arealer med større grad av biodiversitet. Det skal vi ikke kimse av. Det viser at det er en sammenheng mellom økologisk jordbruk og matsikkerhet.

Velg økologisk i butikken!

Vi vil oppfordre alle som er på ØKOUKA til å velge økologisk i butikk. Kvitteringa i butikken er vår stemmeseddel. Vi får det jordbruket vi betaler for. Butikkene og bøndene må vri seg etter etterspørselen i markedet for å få avsetning for produktene. Samtidig er det viktig at vi etterspør det vi ikke finner av økologiske varer i butikken. For hvis vi ikke spør, hvordan kan de vite at vi vil ha det?