Smakebiter fra noen av årets Økouker

I år arrangeres ØKOUKA 12 steder i landet. Vi har intervjuet noen av menneskene som lager ØKOUKA for deg. Les mer for smakebiter og kommende høydepunkter rundt om i landet.

ØKOUKA ROGALAND MED KARI MEEK

1. ØKOUKA nærmer seg – vil du gi oss en smakebit fra ditt område?

– I år har vi i Rogaland mye fokus på maten og har invitert til flere arrangement med unge, flinke kokker som lager spennende menyer med lokale, økologiske produkter. Vi har lyst til å vise forbrukerne at vi har lokale produsenter, og at vi må være stolte av dem, men at vi også trenger flere

Økologisk gjestebud i et nedlagt drivhus er noe av det du kan få med deg under ØKOUKA i Rogaland

2. Hva gleder du deg mest til under årets ØKOUKA?

– Jeg gleder meg veldig til Økologisk Gjestebud i et fantastisk nedlagt drivhus som er lagt om til en frodig oase for arrangement. Der kommer kokken Ola Klepp, tidligere souschef på Michelin restaurant RE-NAA og lager en femretter med produkter fra økologiske produsenter i Rogaland og ville vekster.

3. Er det noen høydepunkter besøkende MÅ få med seg?

– I Haugesund ville jeg absolutt fått med meg foredrag om tang og tare av kokk Daniella de Vreeze. Ellers byr vi på gratis, økologisk frokost lørdag 21.09 på Kongsgård og onsdag 24.09 er det gratis foredrag på Kulturhuset i Stavanger om å sanke mat i naturen og søndag 29.09 ville jeg lagt søndagsturen til Ullandhaug Økologiske Gård for kjekke aktiviteter for familien.


ØKOUKA VESTFOLD MED MARIANNE TIMBY HARTVÅG

Ystekurs på Skarrbo Gård er en av mange ting du kan bli med på under ØKOUKA i Vestfold.

1. ØKOUKA nærmer seg – vil du gi oss en smakebit fra ditt område?

– I Vestfold blir det mange kurs – fra spikking og kompost til ysting og eteriske oljer!

2. Hva gleder du deg mest til under årets ØKOUKA?

– Jeg gleder meg til åpningsarrangementet, som er klokka 8 om morgenen. Vi serverer økologiske nystekte kardemommeboller og nytraktet økologisk kaffe, det blir lun stemning med live musikk fra en singersongwriter og den kule matskribenten Yngve Ekern skal fortelle oss om den nye folkebevegelsen av matinteresserte som former matpolitikken vår.

3. Er det noen høydepunkter besøkende MÅ få med seg?

– De voksne må gripe sjansen til å få seg en økologisk boblelunsj, mens barna ikke må gå glipp av alle de morsomme aktivitetene og søte dyrene de har på våre åpne gårder!


ØKOUKA OSLO MED KATHRINE KINN

1. ØKOUKA nærmer seg – vil du gi oss en smakebit fra ditt område?

– Vi starter med åpningsfrokost på Godt Brød. Der blir det musikk og gratis økologisk frokost. Samme dag blir det kveldsåpning av ØKOUKA med lansering av kampanjefilmen vår. Hele uka arrangerer Cultura Bank øko-orientering i byen. I løpet av uka blir det holdt foredrag, debatter, kurs og servert nydelige økologiske måltider og Bondens Marked.

Fjorårets åpning av ØKOUKA fant også sted på Godt Brød. I år som i fjor byr vi på musikk og gratis frokost. Foto: Jo Straube

2. Hva gleder du deg mest til under årets ØKOUKA?

– Jeg gleder meg til alt, men har noen personlige høydepunkter. Blant annet Dugnad for Sauen. Her blir det servert fårikål og satt fokus på en viktig probelmstilling i sauenæringa, nemlig overproduksjon. Jeg tror debatten til Økologisk Norge om framtidens jordbruk og matvalg blir veldig interessant.

3. Er det noen høydepunkter besøkende MÅ få med seg?

Innhøstning på Gartneriet er et av de vakreste høstminnene de årene jeg har vært der. Der bugner det av blomster og grønnsaker hvert år. Det anbefales på det sterkeste, og det er morsomt for barn og voksne.


ØKOUKA BUSKERUD MED HANNE PRØIS KRISTIANSEN

1. ØKOUKA nærmer seg – vil du gi oss en smakebit fra ditt område?

– I år har vi et skikkelig variert program med kurs for både forbrukeren og bonden. Du kan dykke ned i temaene jord, surdeig, fermentering, yoga, vin, matsvinn og mye mer. Eller kanskje vil du lære mer om sjokolade OG hudpleie, i ett og samme arrangement altså!

Foto: Jo Straube / Åpningen av ØKOUKA Buskerud skjer i skogen

2. Hva gleder du deg mest til under årets ØKOUKA?

– Aller mest gleder jeg meg til Åpninga av Økouka Buskerud. Det er en hyllest til alle som jobber med og for økologisk jordbruk i fylket vårt og de skal bare få kose seg med lokal økologisk mat og akustisk motivasjonsmusikk – i skogen! Dette arrangementet er et unikt samarbeid mellom elever på Restaurant- og matfag og Naturbruk på Buskerud Videregående skole, Økouka Buskerud og lokale bønder. Tenker det blir et syn når kontrabassen skal fraktes med ATV opp i skogen.

3. Er det noen høydepunkter besøkende MÅ få med seg?

– Jeg synes det er verdt å få seg åpent bakeri på Hagan Bakeri i Skoger, der kan en bli både inspirert og mett på en gang. Ellers vil jeg anbefale et kurs om jord for hagebrukere hos Fylkesmannen 24.09.. Der er det mye nyttig kunnskap å hente enten du dyrker i krukker eller har en liten hageflekk. Også er det økomarked 28.09. på Strømsø torg i Drammen. Det blir så fint med bål, spikking, kornmaling, melking av ku, matsalg OG bruktmarked!


ØKOUKA ØSTFOLD MED MONA HORNTVEDT

1. ØKOUKA nærmer seg – vil du gi oss en smakebit fra ditt område?

– I år har vi samarbeidet med både DNT Vannsjø, Moss Sopp- og Nyttevekstforening og Naturvernforbundet i Halden og alle disse arrangerer turer i løpet av ØKOUKA. Vi synes det er viktig å komme seg ut på tur og nyte naturen.

2. Hva gleder du deg mest til under årets ØKOUKA?

– Jeg gleder meg mest til ØKO-festivalen, som vi jo også mener er et høydepunkt som alle må få med seg. Radical Broccoli skal være konferansier, Anders Næss med band skal underholde oss, det blir visning av filmen Uår og det blir marked med salg av økologiske og naturlige varer.

3. Er det noen høydepunkter besøkende MÅ få med seg?

– Et annet høydepunkt var fagdagen på Kalnes vgs hvor Dag Jørund Lønning skulle komme, men han har dessverre blitt sykmeldt. I stede kommer Vibhoda Holten så fagdagen går sin gang med samme tema, men med en litt mindre kjent foredragsholder. Her blir det elever fra både Kalnes og Tomb, men vi skulle gjerne hatt med flere bønder og hagedyrkere.


ØKOUKA AGDER MED JULIANE JOSEPHSEN

1. ØKOUKA nærmer seg – vil du gi oss en smakebit fra ditt område?

Under ØKOUKA i Agder kan du få høre Inspirasjonsbonden Hellek Berge, lære mer om bærekraftige måltider, om biologisk mangfold i klimakrisen, og masse mer!

2. Hva gleder du deg mest til under årets ØKOUKA? 

– Økouka i Agder åpner med økologisk gjestebud på Den lille Madfesten i Grimstad lørdag 21.09. Mange flinke aktører står samlet for å tilby gode smaksopplevelser!

Vil du prøve seg som birøker? Da bør du få med deg besøksdagen på Honninggården!

3. Er det noen høydepunkter besøkende MÅ få med seg?

– Ja, Åpen Økologisk Gård i Marndadal. Der kan barna lage bivoksklede, bake potetkaker eller snekre fuglekasser. Det blir foredrag og servering. Det blir også kurs om fermentering, kraftkoking, grønn mat og raw-kake kurs. Ikke minst kompostering, pallekarmdyrking og jordforbedring.  Barn og voksne kan prøve seg som birøktere når det inviteres til åpen dag i Honninggården.  Det blir også økologisk pizzabakekurs for voksne og barn på Geitmyra matkultursenter i Kristiansand. Forfatter og jo journalist Niels Chr Geelmuyden kommer på besøk for å snakke om maten vår.


Lurer du på hva mer som skjer? Sjekk ut programfanen på nettsida!