Økouka feirer bærekraftig matproduksjon

Tekst & Foto: Juliane Andrea Josephsen
Prosjektleder ØKOUKA Agder // Matkonsulent Julianes Kokebok

Fra gård til kjøkkenhage – Fra kjøkkenbenk til restaurant

Om få dager starter Økouka- høstens store feiring av økologisk mat og landbruk.
Over hele Norge åpner bønder låvedøra og inviterer til  Åpen økologisk gård.
S
ammen med småbrukere og markedshager deler de av sin kunnskap, åkerferske grønnsaker og kortreist kjøtt.
Bakerier byr på økobakst og surdeigskursKokker inviterer til matkurs og fermenteringskurs.
Det blir måltidsfellesskap og flere andelslandbruk lar deg ta del i innhøsting på åkeren. Og ikke minst blir det kjøkkenhagekurs og kompostkurs.
Økouka har i år rekordmange fagseminarer om økologiske og regenerative landbruksmetoder, deriblant flere nettbaserte og mange kostnadsfrie. Her kan du lære av de beste!
Tema for årets Økouka er jord. For uten jord, ingen mat. 
Velkommen til hele Norges Økologiske Gjestebud i uke 39. Velkommen til Økouka!

Stjernespekket samarbeid fra hav til bord til jord
Stjernerestaurantene velger økologisk og helst lokaldyrket.
Geitmyra Matkultursenterinviterer sammen med Michelinrestauranten Credo barn inn i
potetens vidunderlige verden
Og på havets bunn, på sydspissen av Norge, har
restauranten
 Under, som nylig fikk sin første stjerne, lansert en konkurranse for barn sammen med Geitmyra Kristiansand. Premien er 2-dagers opplevelseslæring fra hav til jord til bord
Barna skal reise med fisken fra havet, til kjøkkenet, til restaurantbordet, og til slutt til
komposten, der
restene blir til næring for ny mat.

Flere stikker finger´n i jorda
Under den stille våren våknet hobbydyrkeren i mange. Settepoteter ble utsolgt og
hyllene tømtes for frø
.
I
nteressen for samdyrking av mat er tydelig og stigende i Norge.
D
et er kø for å bli med i flere andelslandbruk og det er ventelister på parsellhager
Det er tydelig at forbrukerne vil vite hvor maten kommer fra og de vil ha ren mat. 
og kanskje gjør denne nærkontakten med jorda noe med oss?
-Å dyrke sin egen mat er oppdragende, sier forfatter og spaltist i Nationen, Kari Gåsvatn:
-Du kaster aldri ei rødbete du har dyrka sjøl når du vet innsatsen som ligger bak. 

Nærproduserte matskatter
Flere og flere møter opp på parkeringsplasser på kveldstid for å handle
lokaldyrkede grønnsaker, lokalprodusert kjøtt og ferskystet og vellagret ost fra lokale bønder og småbrukere. Mye er økologiskBondens Marked har altså fått et supplement i REKO-ring hvor forbrukeren kan handle mat uten mellomledd.
Denne nye og direkte salgskanalen som REKO representerer, gjør kanskje at flere småskaladyrkere tør å satse? 

 Korte verdikjeder – klimavennlig og bedre for bonden
Nærheten til maten gjennom markedshager, handelsplatformer og dyrkefellesskap betyr mindre transport, mindre emballasje og dermed mindre CO2-utslipp.  For bonden gir direkte salg større økonomisk gevinst, det kan gi forutsigbarhet og et kjærkomment ekstra ben å stå på.
Bli kjent med din lokale økobonde- besøk gårdsutsalg under Økouka og bruk REKO så er du med på å øke verdiskapingen av nærprodusert mat.

Muligheter med småskala
Fordi Norge kun har omlag 3% dyrkbar mark, må den viktige matjorda bevares.
Men vi kan også produsere mer mat på mindre areal ved å ta i bruk nye områder, ved å dyrke smartere og ved å bygge jord. Takhager i byer, dyrking av mat i pallekarm, markedshager,
skolehager, parseller og andelslandbruk vokser frem i Norge.
Kanskje kan nye handelsplatformer som REKO sammen med markedshager og dyrkefellesskap være med på å forme deler av framtidens matforsyning?  

Klima og natur henger sammen
Økologiske landbruksmetoder etterstreber å herme etter naturen ved å bruke naturlige
innsatsmidler. Globalt er det også økende fokus på karbonlagring i jord ved hjelp av
regenerative landbruksmetoder. 
 Forebygging og jordhelse står i sentrum.
Det handler om å nære mikrolivet i jorda og dette er gjeldende både for kjøkkenhagedyrkeren og for økobonden.
Økobonden er avhengig av et stort mangold i og på jorda for å lykkes. Kretsløpstanken står sentralt. Og spør bare kjøkkenhagedyrkeren som dyrker økologisk om vekstskifte, bunndekke og hvorfor de bruker gressklipp, tang, hønse- ku- eller hestemøkk.


Bli med på Økouka- Bli med på et ukelangt og smakfullt Økologisk gjestebud!