Images

Spør etter økologiske varer under ØKOUKA

Tre fjerdedeler av verdens viktigste matvarer er avhengig av pollinerende insekter. Økologisk jordbruk er et insektsvennlig jordbruk. Derfor – velg økologisk!

Visste du at Stortinget har besluttet å gå bort fra et tallfestet mål om økologisk produksjon? 

I den nye strategien for økologisk produksjon og mat skal produksjonen skal være styrt av etterspørsel. Det betyr at økologisk produksjon framover ikke skal ha noe annet mål enn å utvikle seg i takt med etterspørselen. Derfor utfordrer ØKOUKA deg til å spørre etter økologiske varer du ikke finner i butikken under ØKOUKA.

Større ansvar på forbrukeren

Det betyr at vi forbrukere får et ekstra ansvar. Jo mer økologisk vi handler, jo mer kan produksjonen øke. Hvis vi vil ha mer økologisk mat, må vi rett og slett fylle handlekurven med økovarer og etterspørre det vi ikke finner.

Visste du at Coop Mega har landets største øko-serie?

Norges største øko-serie

Änglamark som er Coops egen økologiske merkevare, er Norges største øko-serie med alt fra økologiske grønnsaker og pasta, til barnemat og såpe. I tillegg er Coop Mega den butikkjeden som har det største utvalget av norsk frukt og grønnsaker. Coop Mega har et langsiktig mål om å samarbeide med små, lokale produsenter for å utvikle nye produkter og samtidig sørge for vekst og arbeidsplasser i lokalsamfunnet. Alt dette passer godt med ØKOUKAs filosofi.

Spør etter økologiske varer

ØKOUKA utfordrer alle som deltar på ØKOUKA som starter 20. september til å etterspørre varer du ikke finner, men som du gjerne skulle ha funnet med Ø- eller Demetermerket på. Dersom vi ikke viser butikkene at vi savner enkelte varer, kan ikke butikkene vite at det er etterspørsel etter det.

Om merkene:

Debio ø-merkeØ-merket er det offisielle norske økologimerket. Merket er en garanti for at varen er økologisk produsert. Debio kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge. Les mer hos Debio.

 

Demeter-merket betyr at maten er produsert biologisk-dynamisk. Merket krever lengre omleggelse enn økologisk. Landbruksmetoden er praktisert i Norge fra først på 1930-tallet. Alle minstekrav for økologisk produksjon må være oppfylt, i tillegg til egne krav. Les mer hos Biologisk-dynamisk forening. 

 

Spiser og handler du økologisk støtter du en insekts- og miljøvennlig  måte å produsere mat på. Økologisk jordbruk betyr bedre dyrevelferd og mer biologisk mangfold. Bruk din stemmerett i matbutikken, nemlig det som blir stående på kvitteringa!

Årets ØKOUKA-kampanje: Spis økologisk – redd én bie

Visste du at insekter ser ut til å trives bedre på økoarealer?

Budskapet til ØKOUKA er i år: Spis økologisk – redd én bie.

Snart duket for høstens store øko-feiring!

Snart skifter trærne farge. På Østlandet har treskerne gått for full rulle en stund allerede. Lass med korn på veiene skal bli til tusenvis av brød. I nord har de allerede kjent på den kalde og klare lufta en liten stund. I epledistrikene i vest har høstingen av epler så vidt begynt. I fjellbygdene skal snart tusenvis av sau hjem fra sommerferien i skogen og på fjellet. Et av de sikreste høsttegnene for mange i øko-miljøet er ikke bare at landet skifter farge fra grønt til gult og rødt. Årets ØKOUKA-arrangementer dukker stadig opp i Facebook-feeden, antallet klikk på ØKOUKA.no øker og vi gleder oss til feire norskprodusert økologisk og biodynamisk mat sammen med dere i en hel uke.

Stikk finger’n i jorda under ØKOUKA

Hvert år blir det avholdt godt over 250 arrangementer som har med mat, økologisk jordbruk og bærekraft under ØKOUKA. Arrangementene er mangfoldige, akkurat som det jordbruket vi vil løfte fram er. Som gjest på ØKOUKA kan du delta på kurs, stikke finger’n i jorda på en åpen økologisk gård eller andelslandbruk, kjenne smaken av høst under serveringen av et økologisk måltid, få nye ideer, inspirasjon og kunnskap på et foredrag eller la deg engasjere under en debatt. Bønder får møte forbrukere, forbrukere får møte hun eller han som står på hele året for å gi oss mat som er ekstra ren – fri for sprøytemidler og kunstgjødsel.

Sammenheng mellom økologisk jordbruk og matsikkerhet

I år vil ØKOUKA sette fokus på at et sprøytemiddelfritt jordbruk er bedre for verden rundt oss. Vi har valgt bier som symbolet. De små arbeiderne som hele sommeren arbeider for pollinering av matvekster. De er livsviktige for oss. Den siste tiden har insektsdød stått høyere opp på medienes dagsorden enn noen sinne. Det ser dystert ut når overskriftene lyser mot oss, men det finnes et lyspunkt, nemlig et økologiske jordbruket. En rekke studier viser at bier og andre pollinerende insekter trives bedre på økologisk drevne arealer, og arealer med større grad av biodiversitet. Det skal vi ikke kimse av. Det viser at det er en sammenheng mellom økologisk jordbruk og matsikkerhet.

Velg økologisk i butikken!

Vi vil oppfordre alle som er på ØKOUKA til å velge økologisk i butikk. Kvitteringa i butikken er vår stemmeseddel. Vi får det jordbruket vi betaler for. Butikkene og bøndene må vri seg etter etterspørselen i markedet for å få avsetning for produktene. Samtidig er det viktig at vi etterspør det vi ikke finner av økologiske varer i butikken. For hvis vi ikke spør, hvordan kan de vite at vi vil ha det?

ØKOUKA 20.-29.september 2019

© Sébastian Dahl, Creative Commons BY-NC-SA, please ask before using

Om tre måneder er det duket for årets ØKOUKA. Denne uken i året er en nasjonal feiring av norsk økologisk mat og jordbruk, en hyllest til norsk, økologisk landbruk og mat og en takk til bønder og produsenter!

ØKOUKA 12 steder i landet!

ØKOUKA skjer flere steder i landet. Visste du at vi strekker oss fra Agder i sør til Tromsø i nord? I år finner ØKOUKA sted disse stedene: Agder, Vestfold, Rogaland, Buskerud, Oslo, Trøndelag, Tromsø, Nord-Østerdalen og Røros, Sunnfjord, Østfold og Telemark. På nettsiden til ØKOUKA vil du finne programmet til alle våre Økouker når det nærmer seg. Du kan også følge din lokale Økouke på Facebook!

 

Økouka Oslo rundt

Bilde av Jo Straube

Gjennom Økouka hadde du mulighet til å stikke finger´n i jorda, både bokstavelig talt og i overført betydning. Et mangfold av aktiviteter ble gjennomført, av både faglig, praktisk og filosofisk art. Her kan du lese mer om det du kanskje gikk glipp av.

Økouka Oslo ble arrangert for sjette gang, i bredt samarbeid mellom 13 aktører og organisasjoner som arbeider med økologisk og biodynamisk produksjon og forbruk. Alle med en felles interesse: Å gjøre avstanden mellom folk og jordbruket mindre.

– Det var utrolig mange fine arrangementer i år, sier prosjektleder Kathrine Kinn. Det var helt fantastisk å høste grønnsaker i høstsola på Gartneriet ved Bygdø Kongsgård. Å se foreldre bære rundt på kurver som bugnet av grønnsaker, mens barna løp rundt på insektsjakt mellom radene av vakre blomster – det er et høstminne jeg skal ta med meg inn i den mørke og kalde vinteren.

Jordbruk for alle

For enten du er forbruker eller bonde, er det en ting som binder oss sammen, og det er jordbruket. Vi trenger bevisste forbrukere som velger økologisk og biodynamisk, slik at bønder som vil satse eller allerede satser på økologisk skal få solgt varene sine.

Seterdrift har vært tradisjon i Norge i lang tid, folk og buskap har blitt flyttet til fjells om sommeren for å utnytte beiteområder i utmarka. Alliansen Ny Landbrukspolitikk inviterte til en kveld for å diskutere norsk seterdrift i fremtiden. Forskere, ystere, bønder, budeier og samfunnsdebattanter var til stede, og selvfølgelig ble det servert seterystet ost. Melkebønder hadde tatt seg råd til både avløser og hotell for å reise på seminar i storbyen.

Etter dette arrangementet kunne en jo kanskje bli inspirert til å lage ost selv? Ingenting bedre enn et ystekurs da, i regi av Bygdø Kongsgård.

Svedjerug fra Losæter ble brakt til Vestre Aschim gård, Bilde: Jo Straube

Men hva med alle de tomme landbrukseiendommene rundt omkring i landet? Og ungdommer som drømmer om et liv på et småbruk, men ikke slipper til? Natur og Ungdom og Norges Bonde- og Småbrukarlag delte tips og triks for å gjøre noe med denne utviklingen. Du kunne til og med få hjelp til å finne en partner med samme drømmer som deg gjennom speed-dating!

På Småbrukernes Comeback var det full sal, og et engasjert publikum lærte mer om småskala, økologisk og økonomisk bærekraftig grønnsaksproduksjon. Halve salen var produsenter og halve salen forbrukere. Det syntes Kathrine Kinn var ganske så gøy:

– Hvor ofte sitter en som vanligvis plukker grønnsaker i butikken på samme seminar, midt i byen, som den som plukker grønnsakene i åkeren? At omsetning og produksjon av grønnsaker òg er interessant for den jevne forbruker, går rett i kjernen på den motivasjonen som ligger til grunn for gjennomføringen ØKOUKA – spre kunnskap og engasjement rundt norskprodusert økologisk og biodynamisk mat, sier hun.

Skogsbad

Om en ønsket en dypere kontakt med jorda, kunne Silje Michaela Kvalheim ta deg med på en spesiell opplevelse på Sognsvann, nemlig skogsbad. Skogsbadvandring, eller Shinrin-Yoku, som oppsto i Japan på 80-tallet, betyr å puste inn skogens atmosfære eller å bade i skogen eller naturen. Gjennom enkle invitasjoner ble deltakerne guidet inn i sanselige opplevelser for en forsterkende tilstedeværelse i egen kropp og naturen.

Skogsbading med Silje Michaela Kvalheim, Bilde av Jo Straube

Kraftfulle samarbeid

Noe som var gjennomgående for mange av arrangementene i Økouka var at de var arrangert i samarbeid. Et av dem var overskuddsbordet, som JobbUNG Løkka, Bydel Grünerløkka, Food Evolution, Food Studio og Bykuben – Oslo senter for byøkologi stod bak. Et måltid basert på råvarer som normalt ville blitt kastet, ble brukt til å skape bevissthet på bærekraft, i tillegg til å være en sosial arena for nabolaget i bydelen.

Rahma, Aisha og Emily fra JobbUng, Bilde: Jo Straube

Forberedelser og matlaging stod ungdommene i JobbUNG Løkka for. På denne måten får de verdifull arbeidstrening (og betalt!). Cecilie Dawes i Bydel Grünerløkka forteller at ungdommene som jobber der er valgt ut av sosialfaglige grunner, i samarbeid med NAV, gateteamet og barnevernet. Forskning viser at det å få arbeidserfaring tidlig motiverer til å fullføre skolen og stå i jobb senere.

Overskuddsbord arrangeres stadig vekk, så følg med på PÅ Schous /JobbUNG Løkka sine sider.

På pilegrimsferd med korn i sekken

En treårig pilegrimsreise, fra Losæter til Nidaros, startet i Økouka, med første etappe langs den norske pilegrimsleden til Brandbu. En sammensatt gruppe bestående av Future Farmers, Emmanuel Rang fra Åpent Bakeri, Mads Pålsrud fra GrowLab, Cecilie Dawes fra Food Studio, Marius Presterud fra Oslo Apiary & Aviary med flere, bar med seg urkorn dyrket på Losæter, samt et bibliotek av brød bakt som et symbol på en langsom, bærekraftig økonomi. Dette ble brakt til Vestre Aschim gård, til Johan og Kristin Swärd, der såkornene opprinnelig kom fra.

Bilde av Jo Straube

Fem dager tok ferden, og flere gårder ble besøkt underveis. Hos Øverland Andelsgård ble de tatt i mot av gartneren Kurt hvor det ble utvekslet frø. Solborg Camphill tilbød etterlengtet husly i stormen og gjensynsgleden med gamle venner var stor.

De fem organisasjonene som gikk har vært et kjerneteam på Losæter helt fra starten av, derfor var det en fin symbolikk i å bringe tilbake til Johan det fellesskapet hadde bidratt til.

Neste år går ferden videre, følg med!

Emmanuel Rang fra Åpent Bakeri og Cecilie Dawes fra Food Studio, Bilde av Jo Straube

Velkommen tilbake neste år!

– Årets ØKOUKA gikk veldig bra. Til tross for en varm og tørr sommer fikk ØKOUKA-publikummet mulighet til å høste gode og smaksrike grønnsaker og urter på alt fra Losæter i sentrum av Oslo, til Øverland Andelsgård i Asker. Bredden i arrangører, innledere og målgrupper i de ulike arrangementene viser hvordan ØKOUKA gang på gang fungerer som et samlingssted for folk med interesse for økologi, mat og bærekraft, avslutter Kathrine Kinn.

Bilder: Jo Straube

Orientering om øko i egen by

Mølleren Sylvia, Bilde: Jo Straube

Hva med å bytte ut opptråkkede skogsstier med brostein, trær med hus og oransje og hvite poster med butikker og kaféer? Vi snakker om turorientering, flyttet fra skogens ro til byens summende handlegater.

Forrige helg flyttet Cultura Bank og ØKOUKA konseptet orientering inn i byrommet, der postene var ulike butikker og kaféer med en økologisk eller bærekraftig profil. Elleve steder var med, og på hvert sted fikk man et stempel. Jo flere steder en besøkte, desto større var sjansene til å vinne økologiske matvarer fra Kolonihagen. Tilbud underveis var det også.

Stian Torstenson i Cultura Bank, forteller at tanken bak arrangementet var at deltakerne skulle få oppleve øko-steder i byen sin som de kanskje ikke visste om fra før. Få et påskudd til å komme seg ut av døra, og prøve noe nytt. Ruta ble lagt opp slik at det ble en overkommelig avstand mellom de forskjellige stedene.

Stian Torstenson i Cultura Bank, Bilde: Jo Straube

Fra post til post

Cesilie Silvien gikk runden sammen med Lise Lorentzen, og ble kjent med flere nye steder. – De fleste stedene var egentlig nye for meg, jeg er ikke så kjent i Oslo fra før. Jeg har bare bodd her ett år. Nå kan jeg foreslå steder for venner når vi skal ta en kaffe. Alt i alt var det en hyggelig opplevelse, med trivelige ansatte overalt, forteller Cesilie.

En familie som nettopp hadde kommet fra Italia, gikk på med liv og lyst, og rakk å få stempler fra ti steder. Mamma Lise forteller:

– Vi hadde det veldig morsomt! Emil og Elisa (barna) er ikke så kjent i Oslo, da vi bor litt utenfor. De fikk se nye deler av byen, mens vi voksne ble kjent med nye kaféer og butikker. Vi fikk kjøpt både mat og klær, og jeg oppdaget et nytt lunsjsted, rett i nærheten av jobben min!

Lise, Ingvild, Emil og Elisa på øko-orientering, Bilde: Jo Straube

– Hver gang du kjøper noe, tar du et valg.

Det sier Malin Håvarstein Nilsen, innehaver av Håvarstein Couture. De driver med slow fashion, der varighet og tidløshet er to viktige begreper.

– Vi er veldig bevisste på hvordan klærne vi selger er produsert. Stort sett brukes øko-sertifisert ull. Vi lager egne modeller, skreddersydd den enkelte kropp. Da får kjøperen et unikt plagg, som blir tatt vare på på en helt annen måte. Det blir en livsstil, der valgene en tar er av betydning.

Malin Håvarstein Nilsen fra Håvarstein Couture, Bilde: Jo Straube

En annen butikk i løypa, Respect by Aurora, har et sosialt perspektiv i tillegg til å tenke på miljøet. Benedicte Dørum Berg forklarer:

– Vi er en bedrift som tilrettelegger for arbeid innen kunst, design og håndverk for mennesker med spesielle behov. I tillegg ønsker vi å lage produkter med ekte, rene råvarer, som alpakka, ull og silke. Kundene som var innom på orienteringen, var veldig opptatt av virksomheten, og synes at butikken og konseptet var fint.

Felles for alle kaféene og butikkene som var med, er at de representerer verdier foruten de økonomiske. Hvert valg du tar når du kjøper noe, er betydningsfulle, ikke bare for de som driver butikken, men også for de som leverer varene.

Judith Winterl, en orienterer, er veldig bevisst på akkurat dette.

– Jeg fant ut at noen av stedene hadde mat fra biodynamiske gårder i området. For meg er det viktig å støtte bøndene slik at de kan overleve. Vi må bli mer bevisst på hva og hvordan vi spiser, hvis en vet hvor maten kommer fra og tiden det har tatt å lage det, spiser man med mer respekt og nytelse. Ikke bare stresser inn på supermarkedet og spiser hva som helst for å bli mett, sier hun. Det handler om verdier, og at valg man tar har betydning for andre.

Stedene du kunne besøke var Mølleren Sylvia, Godt Brød, Røtter St. Hanshaugen, Respect by Aurora, Vera & William / Håvarstein Couture, UR kraft + kolonial, Nøtteblanderen, Rent Mel og Kolonihagen.

Benedicte Dørum Berg fra Respect by Aurora, Bilde: Jo Straube

Rent Mel, Bilde: Jo Straube

Lise og Cisilie hos Røtter, Bilde: Jo Straube

Nøtteblanderen, Bilde: Jo Straube