Images

Årets ØKOUKA er under planlegging!

De lokale ØKOUKA-arrangørene møttes i Oslo for å spre engasjement og kunnskap om å arragangere ØKOUKA. Foto: Jo Straube / Food Studio

Engasjerte samtaler, erfaringsutveksling og møter mellom ildsjeler som arrangerer Økouka i flere steder i Norge, la grobunn i forkant av årets største feiring av norskprodusert økologisk og biodynamisk mat. På Landbrukets Hus, Vippa og Losæter i Oslo, var det duket for to innholdsrike dager.

Økouka-koordinatorer fra dalstrøk og flatbygder, periferi og sentrum, hadde reist til byen for å prate om ØKOUKA 2018. Deltakerne delte erfaringer. Hvordan kan man lage gode arrangementer? Hvordan skal vi mobilisere? Hvordan kan vi spre entusiasme?

– Økouka er en bra møteplass for en folkelig bevegelse som skal ta samfunnet i en mer økologisk retning. Det kommer tydelig fram i bredden av arrangementer og arrangører, sier Kathrine Kinn i Økologisk Norge, som er nasjonal koordinator for Økouka.

Bred bevegelse

Å ta samfunnet i en mer økologisk retning er en viktig jobb i en verden med begrensede innsatsmidler. Å starte helt ved røttene, med beina planta på jorda, er en start. Derfor jobber ØKOUKA med å skape entusiasme for norskprodusert økologisk og biodynamisk mat.

– Vi trenger engasjerte forbrukere som velger norsk mat for å sikre den norske bonden avsetning for produktene sine. Vi trenger forbrukere som kjenner til ulike produksjonsmåter og entusiastisk kan fortelle om de positive sidene til økologisk og biodynamisk mat. Økouka er en fantastisk måte der forbrukere, interesseorganisasjoner, bedrifter og alle som spiser mat kan møtes, fortsetter Kathrine Kinn.

Bak Økouka stiller en rekke organisasjoner seg, og som alle ønsker seg en mer bærekraftig matproduksjon. Økouka blir derfor et samlingspunkt og et møte mellom næringsinteresser, forbrukerinteresser og miljøbevegelse. Organisasjonene er per dags dato; Spire, Natur og Ungdom, Norges Bondelag, Bondens Marked, Framtiden i våre hender, ØQ, Kongsgården, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Biologisk-dynamisk forening, Geitmyra matkultursenter, Food Studio og Økologisk Norge.

Bærekraft = kraft til å bære

Under de to lange møtedagene tok vi turen til Losæter – et senter for urbant landbruk og kunst, bare et steinkast fra Oslo sentrum. Mellom betong, motorvei og blokker står en engasjert bybonde på huk i det som våren og et knippe ildsjeler skal forandre til en grønn oase. I 2015 gikk 50 bønder i prosesjon fra Botanisk Hage, gjennom byen til Bjørvika. De hadde med seg matjord fra Stokke i Sør til Troms i Nord.

På samme måte som matjorda har fått engasjementet til å spire på Losæter, håper vi de lokale Økouka-ene kan få engasjement til å spire hos alle som besøker oss på arrangementene.

– Vi kan kanskje ikke redde verden, men vi kan komme nærmere den, fortalte bybonden Andreas engasjert om menneskemøtene og kunnskapsutvekslingen som finner sted på Losæter.

På den måten er Økouka et bidrag til å arbeide for en mer bærekraftig verden, der folk kan bli kjent med det vi alle er avhengig av – mat og kunnskap om hvordan den produseres. Økouka hadde aldri vært å stort uten våre mange ildsjeler som jobber for årets ØKOUKA rundt om i landet.

– Bærekraft handler også om å ha kraft til å bære, fortsetter bybonden.

Med det sitatet kan vi med all rett konkludere at kraft til å bære, det har ildsjelene som jobber for Økouka massevis av.

Vil du kjenne på entusiasmen og matgleden?

Hold av 21-30 september! Da går ØKOUKA av stabelen i Oslo og en rekke andre steder i Norge. Alle steder er ikke helt avklart enda, men følge med på nettsidene i august for da laster vi opp programmene for de ulike stedene ØKOUKA-arrangeres. Vi lover mye kunnskap, entusiasme og matmangfold.

Alle økobønder får kort i posten

I løpet av ØKOUKA skrev forbrukere i hele landet postkort for å takke en økobonde.   Nå har de blitt sendt avgårde. Og havnet hos en av de 2000 økobøndene vi har i landet. 

For å få postkotene avgårde ble det invitert til dugnad på Landbrukets hus. Der ble det satt på adresselapper og frimerker.

–          Det er mange fine budskap på kortene. Mange viser stor forståelse og ikke minst takknemlighet for den norske økobonden, sier prosjektleder Markus Brun Hustad i ØKOUKA.

Blant kortene finner vi også hilsninger fra mange som driver urbant landbruk og som har skjønt hvor mye som skal til for å lage maten.

«Kjære økobonde, takk for at du lager maten min. Jeg dyrker litt selv i en pallekasse på Grünerløkka. Det går ikke alltid så bra, så det er bra at du orden opp»  lød hilsenen på et postkort.

 

På et annet kort takkes det for at «du valgte å satse på økologisk landbruk. Vi trenger deg. Jeg har selv dyrket økologiske grønnsaker på femte året her i Oslo. Jeg håper den store interessen for dyrking og ren mat er starten på en ny epoke. Stå på for en renere verden! «

Til sammen får 2019 bønder takkekort i posten. Kortene er skrevet av forbrukere som har møtt opp på et av de 250 ØKOUKA-arrangement som fant sted under ØKOUKA i hele landet, fra Agder i Sør til Bodø i Nord.

–          Vi ønsket å lage en fysisk kampanje som koblet forbruker med bonden. Når vi satt her nå og satt på frimerker og adresselapper, var det lett å bli rørt. Det er en ekte takknemlighet for den økologisk produksjonen i Norge fra de som spiser maten, sier Markus Brun Hustad.

Mange er opptatt av at det både er bra for egen helse, men det går mest i takknemlighet for miljø og dyrevelferd. Et levende jordliv er også et tema mange,  overraskende nok, er opptatt av, sier Hustad. Han mener det viser at forbrukerne er veldig opplyste.