Informasjon
- Dato: 17. sep. 2025 - 17:00 - 20:00
- Sted: Litteraturhuset i Oslo- arrangementet blir streamet
- Se kart
På Økoukas fellesarrangement samles bønder, fagfolk, politikere og engasjerte forbrukere til innlegg, debatt og samtaler. Velkommen til en kveld med kunnskap og inspirasjon på Litteraturhuset i Oslo 17. september. Arrangementet streames.
Arrangementet er et samarbeid mellom Antroposofisk selskap, Biodynamisk forening og samarbeidsgruppa for Økouka.
Program:
Dagen starter med matmarked utenfor Litteraturhuset kl 14 arrangert av Food Up.
Kl. 17.00 Dørene åpner til Skram rommet
Kl . 17.15 Velkommen og introduksjon
Kl. 17.20 Kia Vulgaris - Bybonde, nyttevekstkyndig og styreleder i Økologisk Oslo/Akershus
«Samberging: selvberging er for selvsentrert – ved en potensiell krise er vi avhengige av hverandre.»
Kia bor i Oslo og dyrker mat i byen, både i jobben som bybonde for Oslo kommune og for familien sin i egen beredskapshage. Hun har bakgrunn fra aktivistmiljøet og har studert sjølberging.
17.40 Julius Maske – bonde, pedagog og styremedlem i Biodynamisk Forening.
«Hvordan kan norsk landbruk bli mer robust og regenerativt? Hvordan det biodynamiske er en sentral del av løsningen»
Julius driver Storbuan gård med kun gamle norske raser; Gammelnorsk spælsau, dølagris og nordlandshest. Han er naturbrukspedagog og jobber som lærer på si. Det meste av kjøttet han produserer foredles på gården. Han er kokk om sommeren, og selger gårdsmat på festivaler.
Kl. 18.00 Korte appeller
- Tale Hungnes, leder i Fremtiden i våre hender
- Tor Jacob Solberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag
- Leif Magne Grastveit, konsituert leder i Matvalget
Kl. 18.20 Pause
Kl 18.40 Panelsamtale :
Politisk og praktisk diskusjon – hva må til for at vi skal få et robust, fremtidsrettet landbruk? Hvordan kan vi nå målet om 10% økologisk areal innen 2032?
Ingri Guren. Tillitsvalgt i Bondelaget og inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft.
Jens Ludvig Sørli. Driver gård med økologisk egg og korn, er finalist i Årets Unge Bonde.
Karen Lykke. Professor ved UiO, Senter for Global Bærekraft, og ekspert på bærekraftige matsystemer.
Kari Marte Sjøvik. Daglig leder i Økologisk Norge. Utdannet sivilagronom innen jord- og plantefag fra NMBU, med vekt på økologisk produksjon.
Thea Birgitte Erfjord, leder i Spire; ungdomsorganisasjonen til Utviklingsfondet.
Ordstyrer er Nora May Engseth, assisterende generalsekretær i Norsk Bonde - og Småbrukarlag.
Kl 19.30 Oppsummering og konklusjon
19.35 Mat og mingling i Cafe Oslo