Hopp til innhold

Økoukas Jordsymposium

VELKOMMEN TIL ØKOUKAS JORDSYMPOSIUM 2023

Informasjon

  • Dato: 28. sep. 2023 - 18:00 - 21:00
  • Påmeldingsfrist: 28. sep. 2023
  • Sted: Vippa (Leiligheten)
  • Se kart
  • Arrangør: Økouka Oslo
Hva vet du om jord? Jorda er selve livsgrunnlaget vårt. Vi kan si at jordhelse og vår egen, menneskehetens helse, er direkte knyttet sammen. 99% av kaloriene vi spiser og 95% av proteinet kommer fra planter som vokser i jord. Og om du blir hva du spiser, så blir plantene det de vokser i.
 
Så hvordan står det egentlig til med kilden til vårt liv på planeten? Det har aldri vært mindre levende humus (matjord) enn i dag, og over hele kloden mister vi stadig jord. FAO anslår at en tredel av all landbruksjord i verden er forringet, og at 50 000 kvadratkilometer jord går tapt hvert år. På den andre siden kan vi kanskje si at vi er flere enn noensinne som enes om at det er mer nødvendig enn noen gang å finne felles løsninger på situasjonen menneskeheten befinner seg i.
  
Hva er egentlig sunn jord? Hva skjer med jorda hvis vi må dyrke mer mat? Kan vi øke matproduksjonen på en forsvarlig måte på det arealet vi har? Er det mer jord å ta av? Hvordan kan vi bygge humus? Hvilken drift av jorda skal til for å skape bærekraftige løsninger?
  
Å lære om jord og hva vi kan gjøre for å behandle den bra er essensielt for planeten jordens framtid. Derfor har vi samlet et bredt panel av folk som lever og ånder for jord, ut i fra ulike modaliteter og vinklinger. Vi vil diskutere og svare på spørsmål om hva jord og jordhelse er, se på hvordan vi er i ferd med å ødelegge selve livsgrunnlaget for vår eksistens, og hva vi kan gjøre for å snu denne utviklingen og bygge opp sunt liv på planeten jorda.
 

I samtalen møter du:

Erik Joner: jordmikrobiolog og forsker ved NIBIO på Ås. Han jobber med jordbiologi, jordhelse og forurensning. Blant Eriks forskningstemaer hører også biokull, karbonlagring i jord og klimagasser fra jord. Erik publiserte nylig en populærvitenskapelig bok om jord sammen med tidligere kollega Arne Grønlund (Finger’n i jorda).
  
Erland Kiøsterud: forfatter og har 24 romaner og 5 essaybøker bak seg. I sine essaybøker og romaner har han de siste årene undersøkt vold, skjønnhet og etikk i overgangen fra en antroposentrisk til en økosentrisk måte å tenke og leve på.
  
Marianne Leisner: arbeidet med permakultur, skolehagesaken og grønn omsorg siden 1980 tallet. Hun planlegger hager, gårdsbruk og landskap som produserer grønnsaker, urter, frukt og blomster, og som bygger levende landskap basert på bærekraftige prinsipper.
  
Martin Lee Mueller: økofilosof og forsker ved Institutt for Lærerutdanning og Skoleforskning ved Universitet i Oslo, der han jobber med skole i verden-prosjekter knyttet til bærekraft. Debutboken hans, «Being Salmon, Being Human», vant Nautilus Book Award. Scenforestillingen ved samme navn ble bl.a. vist under FNs klimatoppmøte COP-26 i Glasgow. Han er med-grunnlegger for Dypøkologifestivalen Motstrøms, som feires langs Akerselva hvert år første helg i november.
  
Carlos Amortegui: driver den lille, men internasjonalt anerkjente virksomheten Su Casa og Glenne Kompost, som jobber med å regenerere jord ved å fermentere og kompostere organisk avfall fra blant annet landbruket og hotell- og restaurant-industrien. Fokuset er på resirkulering av organisk materiale slik at ingen næringsstoffer går tapt. Gjennom virksomhetens spesialutviklede prosess behandles "avfall" og det produseres kompostjord med høyt næringsinnhold. Fermenteringsprosessen gjør at viktige næringsstoffene forblir i kretsløpet og kan gjenbrukes for å opprettholde en god jordhelse for dyrking av grønnsaker og planter.
  
Linda Jolly:  har svært lang erfaring med arbeid med jord. Hun har studert biologi og felt-botanikk og arbeidet som lærer i alle aldersgrupper på en rekke ulike arenaer. Hun startet med skolehage som erfaringsarena i 1980, og har siden holdt utallige kurs om jord, jordhelse, økologiske skolehager og bærekraftig læring. Hun er en ivrig hobbydyrker med Debio godkjenning.
  
Etter samtalen vil vi se filmen "Salt of the Earth" - en hyllest til jorda vår, og livet og arbeidet til den verdenskjente fotograften Sebastião Salgado.
"Salgado has travelled the world documenting international conflicts, starvation, and exodus. He is now embarking on a search for wild, pristine landscapes as a tribute to the planet's beauty."
    
Arrangementet er gratis og støttet av Økouka og Viken Fylkeskommune.
   
Meld deg på ved å reservere din plass her:
 
Arrangementet vil foregå i "Leiligheten" på Vippa.
  
Det blir mulighet å kjøpe økologisk gryte basert grønnsaker i sesong fra Økoukas/Natturas Økobod før, under og etter eventet.

Kontaktperson

Mira Laurantzon Laurantzon
Telefon: 452 19 397
Tilbake til toppen