Hopp til innhold

Effektiviseringen av landbruket: foredrag av Ove Aigner Haukenes

Informasjon

  • Dato: 23. sep. 2023 - 17:30
  • Sted: Åsgårdvegen 30, 9016 Tromsø
  • Se kart
  • Arrangør: Holt Økopark
  • Tema: Filosofi, økologi, Foredrag

Et filosofisk foredrag om hva effektivitet er for noe og hvordan oppfatningene vi har av hva som er effektivt påvirker teknologiene vi lager, hvordan vi benytter dem og hvordan vi forholder oss til naturen.

I kontekst av økouken vil det bli tatt et nærmere blikk på «effektiviseringen av landbruket» fra dette fundamentet:

  • Hva var det egentlig som ble mer effektivt?
  • Hvilke midler bruker vi for å effektivisere?
  • Og er det nye landbruket rent faktisk mer effektivt, i et helhetlig perspektiv?

Det er åpent for- og ønskelig med spørsmål fra- og diskusjon med tilhørere. Kanskje kan vi sammen reflektere over aktuelle problemstillinger etterpå? Forsøke å ta stilling til aktuelle spørsmål, som hvorvidt det er mulig at alt landbruk i Norge—eller verden for den saks skyld—skulle kunne være økologisk? Eller om vi er avhengige av effektiviseringsteknologier, som kunstgjødsel, sprøytemidler og stadig større landbruksmaskiner, for å fø oss selv og verden?

Om foredragsholder:

Ove Aigner Haukenes er filosof, musiker og småbruker, og driver med småskala gress- og kjøtt- og musikkproduksjon på Mjelde utenfor Tromsø. Gården er et kombinasjonsbruk bygget omkring et «økologisk musikkstudio» der egenprodusert mat inngår som del av innspillingene. Grunntanken er å produsere kunst, kultur og tanker fra et rent og økologisk fundament, samt gjenopplive en moderne variant av det nordnorske kombinasjonsbruket. Målet er å utvide driften til en fellesskapsdrevet markedsgård over de neste årene.

Ove har tidligere forsket på metodologi for bærekraftvurdering av teknologier ved UiT (https://uit.no/research/arc/project?pid=795909&p_document_id=774283) og jobber for tiden med å utarbeide et filosofisk fundament for å kunne forstå og forholde seg til «Teknosfæren», da forstått som konstruktet av alle sammenkoblete teknologier på jorden. Arbeidet innbefatter spørsmål om hvorvidt vi virkelig er i kontroll over storskala teknologisystemer, eller om vi etter hvert låses i en relasjon til teknologiene på måter der vi mister kontrollen, og etter hvert blir verktøy for systemenes selvopprettholdelse heller enn suverene brukere. Konvensjonelt jordbruk er et eksempel på et slikt storskala teknologisystem.

Ove er også vert for podkasten «Faktisk Bærekraft» som publiseres gjennom UiT (https://open.spotify.com/album/7r8QvEnSXvYDjbdoRGyJ72?si=eNwEX38AQZO0e2h1X43e4A&nd=1).

Kontaktperson

Rune Pettersen
Telefon: 93448878
Tilbake til toppen