Hopp til innhold

Hesteridning på lyngshest, en levende kulturarv

Runderidning med Tromsø lyngshest på Holt Økopark lørdag 23. september.

Informasjon

  • Dato: 23. sep. 2023 - 12:00 - 15:00
  • Sted: Holt Økopark
  • Se kart
  • Arrangør: Holt Økopark
  • Tema: Kulturarv, Barn og unge, Gratis, Empati

Fia kommer med lyngshester fra Svarvaren og tilbyr runderidning på åkeren ved Holt Økopark. Her kan barna prøve seg fram på en riktig Norsk Urhest! Dette er et gratis tilbud under Økouka Tromsø.

Hvis du er skikkelig heldig får du også hilse på og kose litt med årets føll.

Tromsø lyngshest etablerte Inger Sofie Andreassen  i 1996, etter 11 år som oppdretter og hingst holder på hobbybasis.Lyngshesten, vår felles levende kulturskatt, som så vidt overlevde 2. verdenskrig og motoriseringa av småbrukene på sytti tallet er i dag en ettertraktet familiehest. Med sitt hyggelige lynne og omfattende bruksområder innen både sport, rekreasjon og helse, er den unik.

Det finnes bare ca 2500 lyngshester i verden, så den er både rødlista og ganske sjelden, dog ikke på det nordre vakre fastlandet i Tromsø kommune. Her der den ganske tallrik, og vi er flere som har drevet med denne hesterasen over mange tiår.

Jeg som driver, heter Inger Sofie Andreassen, men er mest kjent som «ho (heste-) Fia» rundt om i landet. Jeg er oppvokst, og har bodd nesten hele livet på småbruket på Svarvaren, 30 km nord for Tromsdalen.

Jeg har arbeidet i grunnskolen i ulike roller siden 90tallet, og har tatt med meg lyngshesten, der det har vært mulig, og hvor hesten utgjør en forskjell. Lyngshesten er fantastisk i arbeidet med barn og ungdom, både for læring, mestring og bygging av selvtillit.For tiden har jeg en unghest og hoppeflokk på småbruket min bestefar drev som feskarbonde, og en liten flokk hingster på Snarby, en km fra småbruket.

I mitt oppdrett er kvalitet forutsetningen for bevaringsarbeidet. Bare slik kan rasen framstå som attraktiv for dagens og framtidens hesteeiere i arbeid og på fritiden. En hyggelig og brukervennlig hest, med gode bevegelser og ett vakkert eksteriør. I dag omfatter driften min, i tillegg til avlsbiten, også turriding, gårdsbesøk og ulike oppdrag utenfor gården, som kjøring og runderiding.

Kontaktperson

Rune Pettersen
Telefon: 93448878
Tilbake til toppen