Hopp til innhold

Webinar: Økonomi i økologisk drift

Lønner det seg å legge om gårdsdrifta til økologisk, fra et økonomisk perspektiv?

Informasjon

  • Dato: 25. sep. 2023 - 19:00 - 21:00
  • Sted: På nett
  • Se kart
  • Arrangør: Økouka Buskerud, Økouka Vestfold og Telemark, Økouka Agder
  • Tema: Økonomi, Omlegging, webinar, økologisk, Skåre gård, Laa gård, Virgenes Andelsgård, NLR

En omlegging vil medføre endringer i de økonomiske forholdene ved drifta, noen forsvinner og andre kommer til. Det kan være investeringer som ombygging av bygninger, utskifting av redskap, inngjerdinger, større kostnader til fôr, men også merpris for produktene, økt tilskudd og innsparing på kunstgjødsel og sprøytemidler. Hvordan går dette opp i ulike produksjoner?

Vi får høre erfaringene til tre bønder om hvordan økonomien i økologisk drift er for dem:

Tore Jardar S. Wirgenes fra Virgenes Andelsgård i Vestfold har markedshage, ammekyr, frilandsgris, beitehøns, gjess og bier. I tillegg har de bær, poteter og korn de maler på egen mølle. Snart er et mikroslakteri i farta.

Nils Fersnes fra Skåre gård i Agder gikk rett på økologisk drift da de overtok gården i 2003, som ikke hadde vært i drift på flere tiår. De har skotsk høylandsfe, gammelnorsk sau/villsau, frilandsgris og verpehøns. De selger produktene sine på reko-ringen og eget gårdsutsalg.

Håkon Haug Laa fra Laa gård i Ål driver med sau og grasproduksjon. Han har 80 vinterfôra sau som hele sesongen fra vår til høst beiter oppi fjellet. Håkon la om grasproduksjonen for et år siden, og planen er å legge om dyreproduksjonen etter hvert. Håkon erfarer at klimaregnskapet ser mye bedre ut med økologisk produksjon.

Silja Valand, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving, vil snakke om planteproduksjon og gå gjennom kalkyler for dekningsbidrag for korn.

Lenke til arrangementet.

Arrangementet er et samarbeid mellom Økouka Buskerud, Agder og Vestfold og Telemark.

Kontaktperson

Hanne Prøis Kristiansen
Telefon: 990 18 582
Tilbake til toppen