Hopp til innhold

Brød og beredskap, helse og historie med Kjersti Rinde Omsted, Olav Randen og to lokale øko-bønder

Brød og beredskap, helse og historie. Samtaler med Kjersti Rinde Omsted og Olav Randen om kornets betydning for maten vi spiser og vår framtid.

Informasjon

  • Dato: 16. sep. 2025 - 18:00 - 21:00
  • Sted: Tuppeskogen grendahus i Gol (Tuppeskogvegen 145, Gol)
  • Se kart
  • Korleis får me ei god helse: utan korn eller med korn, og i så fall korleis?
  • Kva rolle har kornet hatt for beredskap og helse historisk?
  • Korleis dyrkar ein korn i Hallingdal?
  • Kva skal enkeltpersonen, befolkninga og landbruket gjere framover, i Hallingdal og i Norge?

 

Helseingeniør, terapeut, foredragsholder og matprodusent Kjersti Rinde Omsted kjem for å fortelje om kva enkeltpersonen kan gjere med kornråvarer på kjøkkenet for å få ei god helse. Ho har òg visjonar for landbruket og samfunn og spør: Er korn berre korn, og all mat mat?

Forfattar, forleggar, bonde og samfunnsdebatant Olav Randen har skrive boka "Svolt i Norden" og fortel om beredskap i eit historisk perspektiv. Kvifor var det korndyrking i heile Hallingdal før og nesten ingenting no?

Økobøndene Kjell Borge og Embrik Rudningen dyrkar gamle kornsortar på høvesvis 700 og 400 moh. og er ganske åleine om det i øvre del av Hallingdal. Dei fortel om kvifor og korleis.

 

Program

  • 18:00: Kjell Borge og Embrik Rudningen. Korndyrking i fjellbygdene, kvifor, korleis og kor vanskeleg.
  • 18. 30: Olav Randen. Matberedskap før og no.
  • 19.00: Kaffipause. Forskjellig bakst av gamle og nye kornsortar
  • 19.30: Kjersti Rinde Omsted. Kva rolle spel kornet i ei god helse, medisin og helse
  • 20.15: Meiningsutvseksling
  • 21.00: Slutt

Utstilling med ulikt korn, mjøl, kjøkken- og landbruksutstyr.

Dette arrangementet er gratis, men alle som vil delta må registrere seg via påmeldingsskjemaet. Påmeldingen gir oss oversikt over antall deltakere og gjør det mulig å forberede praktiske ting – som plass, program og eventuell servering.

 

Dette arrangementet er støttet av Landbrukets Økoløft.

Vi setter stor pris på støtten som gjør Økouka.no mulig, og bidrar til å løfte fram norskprodusert økologisk mat.

Inspirasjonsbonde Kjersti Rinde Omsted deltar i dette arbeidet. Som inspirasjonsbonde deler hun kunnskap og erfaringer, og bidrar til å motivere flere bønder, dagligvarekjeder, storkjøkken og forbrukere til å satse på norskprodusert økologisk mat.

Om Landbrukets Økoløft
Landbrukets Økoløft arbeider for å styrke norsk økologisk matproduksjon, øke tilgjengeligheten i butikk og fremme bruken av norske økologiske varer hos både forbrukere og i offentlige storkjøkken. Prosjektet er et samarbeid mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Debio, Matvalget, Statsforvalteren, Norsk Landbruksrådgiving og Økologisk Norge.

 

Tilbake til toppen